06 – 13 91 55 35 (Remco Vonk) info@jongmkbkan.nl

De bestuursoproep om een gastblog te schrijven in het kader van zichtbaarheid, past precies bij de door ons ontwikkelde workshops tijdens de Lockdown.

Samenwerken
Eind verleden jaar kwam ik tijdens mijn workshop acquisitie Hansje Langedijk (Anders Verwoord) tegen. Zij schrijft teksten en doet de web-redactie voor verschillende bedrijven. Spontaan heeft ze een van mijn websites gereviewd. Met haar getoonde expertise vulde zij mijn workshop goed aan. We kwamen al snel tot de conclusie dat we iets samen moesten gaan doen. Het leuke is dat we nu zijn getrouwd. Nee, natuurlijk niet. We zijn gaan samenwerken. De intentie was om een workshop ‘online zichtbaar voor klanten’ op te zetten.

Lockdown activiteiten
Alleen toen kwam dat vervelende virus om de hoek kijken. Het virus waarvan we met zijn allen lachend dachten dat is alleen in China. Want wij zijn ontastbaar. Wij hebben onze hygiënische zaakjes wel op orde. Een dergelijke dreiging kwam zelfs niet in onze stoutste SWOTanalyses voor. Hoe dan ook de Lockdown zorgde ervoor dat we onze geplande workshops niet meer in real life konden geven. En wat betekende dat voor mijn eigen bedrijf?
Met mijn bedrijf H4 organisatie training advies heb ik 3 aandachtsgebieden. Coachen van ondernemers, geven van workshops o.a. in acquisitie en netwerken en ‘docent’ in het Hbo-onderwijs.
Het onderwijs ging letterlijk van de ene dag op de andere dag over op online onderwijs. Microsoft Teams was het platform. Lessen moesten worden herschreven. Zelf ben ik van het model interactief onderwijs. Alleen het noodzakelijke zenden en zorgen dat je studenten ook tot nieuwe inzichten komen.
Teams is in vergelijk met Zoom beperkt. Hoe ga je les geven als je maar 4 studenten groot in beeld hebt en de andere 10 klein in beeld? Het vroeg een geheel andere manier van lesgeven. Stel je ook eens voor dat er studenten waren die vanuit hun bed jouw les in een relaxte positie volgenden. Of de webcam niet aan hadden omdat hun haar niet goed zat omdat ze net uit bed kwamen. Tijd voor een online etiquette. Dus nu wordt iedereen kort begroet en staan de webcams netjes aan.

Experimenteren en ervaring
Het mooie is dat ik in het onderwijs heb kunnen experimenteren met allerlei werkvormen die we nu ook toepassen in onze online workshop. We zijn inderdaad onze workshop online gaan geven. Het is een andere dynamiek. Deelnemers die denken met een telefoontje zonder headset en een minimaal wifibereik een workshop te kunnen volgen. Of later de workshop in komen om welke reden dan ook. In een real life workshop kun je even langs de deelnemer lopen om een old skool hand te geven of een knikje te geven dat je de persoon hebt gezien.
De workshops zijn vanwege de spanningsboog maximaal 3 uur waarbij de deelnemers regelmatig alleen aan een opdracht werken of in een digitale break out ruimte in een kleine groep een oefening uitvoeren. Het is tenslotte een workshop.
Je bent ook sterk afhankelijk van de techniek. Deelnemers die een minder goede internetverbinding hebben waardoor het beeld bevriest of het geluid haperig is met als gevolg dat je regelmatig een vraag moet herhalen. Dat is de keerzijde. Online heeft ook zijn voordelen. Geen reistijd. In je eigen omgeving de workshop doen. Een workshop duurt maximaal 3 uur. De koffie, thee en versnaperingen zijn altijd goed. Zo niet dan heb je het zelf niet goed geregeld.

Het resultaat
We hebben goede recensies gekregen. Ook was er opbouwende feedback op de inhoud. Sommigen vonden het tekort of wilden meer verdieping. Verwachtingsmanagement blijft dus belangrijk. Een keer hadden we meer dan 8 deelnemers en dat is funest. Je hebt bijvoorbeeld meer tijd nodig bij het voorstellen maar ook omdat je meer reacties krijgt tijdens de workshop die je toch goed en rustig wilt beantwoorden. Net als bij het onderwijs online weer veel opgestoken uit de gegeven workshops online. Mijn voorkeur gaat uit naar real life workshops wetende dat een workshop online ook voor mij als workshopleider voordelen heeft. Je hebt natuurlijk geen reistijd en je kunt alles vanuit je eigen ruimte met eigen vertrouwde apparatuur doen. Mijn audio(visuele) setup is dan ook geprofessionaliseerd. Ben nu al aan het nadenken om podcasts te gaan maken.

Wat doe jij nu anders?
Als coach (partner van OndernemenPlus) ben ik tijdens online sparring sessies verschillende ondernemers tegengekomen en kon ze, kort door de bocht, in twee groepen opdelen. Een groep die de Lockdown hebben gebruikt om te kijken wat ze nu anders wilden gaan doen. Zij waren dit sowieso al van plan. En de andere groep die door Lockdown in een keer veel ondernemersactiviteiten hadden. Zelf hoorde ik bij de laatste groep. En zoals het er nu met de 1,5 meter afstand regel voor staat ga ik vaker workshops online geven. Het komende half jaar staan er al 6 geboekt.
Uit deze blog heb je kunnen lezen dat het in mijn geval prettig is om 3 aandachtsgebieden te hebben. Ik ben benieuwd wat jij anders doet na dexe Lockdown en hoe je jouw zichtbaarheid hebt geregeld. Ontmoet je daarom ook graag bij de eerstvolgende Jong MKB KAN bijeenkomst. En een reactie op deze blog wordt natuurlijk ook gewaardeerd. Het maakt je ook weer zichtbar.

Lees hier meer over zichtbaar zijn voor klanten.
https://www.zichtbaarvoorklanten.nl/
https://workshopnetwerkenenacquisitie.nl/
https://www.hvier.nl/